Studenter berättar

Matilda Elfving

Industriell Marknadsföring

Läs hela intervjun 

Adam Johansson

Kvalitetsutveckling

Läs hela intervjun

Malin Zachrisson

Industriell Logistik

Läs hela intervjun

Jesper Hägg

Innovation och Strategisk Affärsutveckling

Läs hela intervjun

Matilda Elfving

Hej, berätta lite om dig själv

Hallå där! Mitt namn är Matilda Elfving, och med 23 år på nacken har jag precis
avslutat mina studier vid LTU. Jag kommer ursprungligen från Örnsköldsvik, där jag under större delen av min uppväxt har tävlingsdansat i bugg och rock&rolldans. På gymnasiet läste jag teknik, och därefter fortsatte jag på I-programmet på LTU, men en utbytestermin på Clarkson University i USA. Under universitetstiden engagerade jag mig i IntU, STUK, Unicef och 180 Degrees Consulting, och läste även extrakurser i nationalekonomi. Sedan juni jobbar jag som trainee på Oriflame Cosmetics, där jag är inblandad i olika tvärfuntionella projekt för regionen Västeuropa under ett halvår. Därefter fortsätter jag på Centigo och deras affärsenhet för förändringsledning och kundfokuserad affärsutveckling. På min fritid hittar ni mig med vänner och familj, i ett löpspår eller framför en mysig serie.

Varför valde du att studera i Luleå?

Min gymnasieskola hade ett gott samarbete med LTU, vilken dels gjorde att gamla
studenter kom och berättade om universitetet, och även att jag och mina
klasskamrater blev uppbjudna till universitetet under en helg för att känna på
studentlivet. Ett mysigt, koncentrerat campus tillsammans med en härlig stämning
gav mig mersmak.

Vilken teknisk profil läste du?

Jag valde produktionssystem där kurser så som Produktionsledning och
Automatisering ingick. Profilen gav mig en god inblick för vad som är viktigt att tänka på för olika industrier, och har också varit värdefullt under mina tidigare sommarjobb på Bosch Rexroth.

Vilket avslut valde du och hur kom det sig att du valde just detta?

Jag valde Industriell marknadsföring som avslut då de var de kurser som attraherade mig mest – särskilt kurserna Marketing Management och Förhandling. Mitt tips till er som ska välja specialisering framöver är att välja något som intresserar er, i och med att ni kommer spendera ett år med det. Se till att göra det till ett roligt år! I slutändan spelar avslutet ingen större roll, utan visar snarare på ett intresse. Jag tror det är den rätta vägen att gå.

Vad lär du dig framför allt med just detta avslut?

Framförallt specifik ämneskunskap. I kursen Marketing Manangement, som enligt
mig varit en av de bästa kurserna, lärde jag mig mycket om beslutsfattande,
lagarbete och att se samspelet mellan alla olika funktioner i ett företag. Det
sistnämnda är verkligen något jag har stor användning av i mitt nuvarande arbete.
Exjobbet i sig innebar att jag fick pröva mina vingar själv, då jag till skillnad från
tidigare kurser som ofta gjorts i grupparbeten skrev det på egen hand. Att få driva
detta stora projektet själv var extremt lärorikt.

Vart skrev du Ex-jobb och vad skrev du om?

Jag skrev mitt exjobb på ett direksäljande kosmetikföretag där den personliga
kontakten länge varit A och O inom branschen. I och med att även direktförsäljning
har rör sig mer online undersökte jag säljrepresentanters (som har en mycket central roll inom industrin) upplevelse av appar som den nya typen av säljverktyg Exploring the Experience of Branded Mobile Apps within Direct Selling: Insights from Sales Representatives Perspective.

Vart ser du dig om 10 år och vilket är ditt ”drömjobb”?

Om 10 år ser jag mig själv fortsätta att få jobba med affärsutveckling och
förändringsledning precis som jag gör idag, och att få fortsätta utvecklas inom dessa
områden. Att dessutom få kombinera detta med personalansvar där jag även får
supporta andra människor till att utvecklas och utmana sig själva tror jag skulle vara
fantastiskt kul!

4 snabba

a. Spontan eller eftertänksam
b. Matematik och teknik eller ekonomi
c. Optimist eller pessimist
d. Introvert eller extrovert (Får både energi av att få umgås och träffa människor, liksom av att få vila upp mig hemma med en bra bok eller serie. Mår bäst av en balans mellan dessa.)

Adam Johansson

Hej, berätta lite om dig själv

Hej! Jag heter Adam Johansson och har alldeles nyss tagit ut min examen som civilingenjör inom industriell ekonomi. Till hösten kommer jag att lämna de norrländska skogarna för att börja en traineetjänst på Atea i Stockholm. Förhoppningsvis kommer jag fortsatt hinna med mina intressen matlagning, mountainbike och fotografering nere i huvudstaden.

Varför valde du att studera i Luleå?

Då jag är uppvuxen strax söder om Luleå har jag en del vänner och bekanta som läst på LTU och förmedlade en riktigt bra bild av universitetet. Både jag och min sambo var dessutom intresserade av att läsa industriell ekonomi och vips så stod vi där med blå nollebricka runt halsen och palt, smör och fläsk på tallriken under norrskensröjet.

Vilken teknisk profil läste du?

Jag läste profilen produktionssystem. Hade jag däremot fått välja om idag så hade jag valt digitala system då den bakgrunden hade passat bättre i mitt exjobb och även hos min blivande arbetsgivare.

Vilket avslut valde du och hur kom det sig att du valde just detta?

För mig kändes det naturligt att välja ett avslut som var mer tekniskt och matematiskt och jag tyckte väldigt bra om grundkurserna inom kvalitetsteknik. Möjligheten att under examensarbetet erhålla en Six Sigma Black Belt certifikat var en annan sak som talade för avslutet och tillslut föll valet på kvalitetsutveckling. Såhär på efterhand är jag glad över mitt val och mina förväntningar har överträffats. Lärarna på avslutet lever som de lär och utvecklar ständigt kurserna så att de håller hög kvalitet.

Vad lär du dig framför allt med just detta avslut?

Först och främst har jag lärt mig att kvalitetsutveckling är mycket bredare än att mäta tändstickors längd och föra in detta i styrdiagram. Det stämmer att avslutet innefattar en hel del avancerade statistiska verktyg, men en lika stor del av avslutet behandlar ett management perspektiv. Kortfattat skulle jag påstå att avslutet handlar om hur processer, produkter eller verksamheter ska ledas och utvecklas operativt. Hur ska vi lösa ett problem? Vilket beslut ska vi ta? Hur kan vi utveckla vår produkt? Bra arbetssätt för att underbyggt och systematiskt besvara sådana frågeställningar lärde vi oss under kvalitetsavslutet. Vill du ha en god grund att utveckla och leda en verksamhet här och nu så är kvalitetsutveckling ett mycket passande och kompletterande avslut på din examen.

Vart skrev du Ex-jobb och vad skrev du om?

Jag skrev mitt ex-jobb hos Infor M3 som utvecklar affärssystem. Examensarbetet
handlade om hur Infor M3 kan arbeta med ständiga förbättringar ur ett Lean Software Development perspektiv. Det är en väldigt spännande tid som
kvalitetsingenjörsstudent att komma i kontakt med IT-företag då modern
kvalitetsutveckling verkligen är hett här, men relativt outforskat. Förbättringsarbete och operativ utveckling är en viktig pusselbit för att möta nya utmaningar som kommer med exempelvis moln-lösningar. I mitt examensarbete var det i alla fall så, och mitt avslut mot kvalitetsutveckling kom väl till pass här.

Vart ser du dig om 10 år och vilket är ditt ”drömjobb”?

Om 10 år bygger jag förhoppningsvis ut altanen på mitt mysiga hus i Norrland med en armé av ungar som skriker efter glass samtidigt som jobbet ringer mitt i semestern (jag är väl ändå så pass viktig på min arbetsplats att någon saknar mig under semestern). Förhoppningsvis arbetar jag fortfarande inom IT-sektorn på ett företag som ligger i framkant gällande teknik. Drömjobbet är fartfyllt med ena foten i tekniken och utvecklingen av denna och andra foten i marknaden där jag försöker tillfredsställa kunders behov.

4 snabba

a. Spontan eller eftertänksam
b. Matematik och teknik eller ekonomi
c. Optimist eller pessimist
d. Introvert eller extrovert

Malin Zachrisson

Hej, berätta lite om dig själv

Mitt namn är Malin Zachrisson och jag är född och uppvuxen Båstad. Jag tog examen i juni och till hösten börjar jag arbeta som konsult i Stockholm. Jag gillar att springa, resa och hänga med familj och vänner. Jag är vänsterhänt, haft höns och har volontärarbetat i Ecuador.

Varför valde du att studera i Luleå?

Jag valde att plugga i Luleå då det verkade vara en rolig studentstad med ett av Sveriges främsta universitet. Luleå var för mig outforskad mark så det var dessutom ett sätt att upptäcka Norrland.

Vilken teknisk profil läste du?

Jag läste produktionssystem. Det var intressant men kanske inget val som har haft någon större påverkan på min utbildning. Om jag hade fått välja om hade jag valt mer med hjärtat och läst miljöteknik.

Vilket avslut valde du och hur kom det sig att du valde just detta?

Jag hade svårt att välja mellan logistik och strategi som avslut. Jag valde tillslut Industriell logistik då jag tycker att det är kul att strukturera och planera. Det är ett oerhört brett område och aktuellt inom i princip alla företag. Jag såg flera intressanta frågor och utmaningar att arbeta med i framtiden vad gäller exempelvis e-handel, IT och logistik eller återvinning.

Vad lär du dig framför allt med just detta avslut?

Masterinriktningen Industriell logistik innehåller både konkreta räknekurser och andra mer strategiska kurser, vilket var en bra kombo för mig. Jag har bland annat fått lite skills i optimeringsprogram och förstått mer i detalj hur en inköpsprocess fungerar.

Vart skrev du Ex-jobb och vad skrev du om?

Jag skrev ex-jobb på Skanskas nordiska inköpsavdelning i Stockholm. Ex-jobbet handlade om digitalisering av informationsflödet vid inköp av transporter och maskiner till byggprojekt. Det var ett superkul ex-jobb! Under ex-jobbet gjorde jag och Linnea Grenholm studiebesök på olika anläggningar, vi gjorde benchmarking mot IKEA och Lantmännen och intervjuade allt ifrån inköpare, leverantörer och IT-konsulter.

Vart ser du dig om 10 år och vilket är ditt ”drömjobb”?

Hm, om 10 år bor jag gärna utomlands och har ett utvecklande jobb med ledaransvar. Vad gäller drömjobb ser jag framför mig att jag har en strategisk och utmanande roll inom ett företag som inspirerar mig och delar mina värderingar, typ IKEA eller Patagonia.

4 snabba

a. Spontan eller eftertänksam (svår!)
b. Matematik och teknik eller ekonomi
c. Optimist eller pessimist
d. Introvert eller extrovert

Jesper Hägg

Hej, berätta lite om dig själv

Nämen hej! Jag är född och uppvuxen i Stockholm och är ständigt på jakt efter nya utmaningar och äventyr, älskar att krossa förväntningar och bli bättre på saker! I övrigt är jag nog en ganska normal kille med intressen som skidåkning, musik, träning, resor, och socialt umgänge med goa människor.

Varför valde du att studera i Luleå?

Jag ville delvis uppleva ett studentliv långt hemifrån, och mitt skidintresse och kärlek till riktig nordisk vinter drog mig norrut. Jag hade en klasskompis från gymnasiet som pluggade på LTU när jag skulle söka och hon lovordade både universitetet och staden, då blev det ett enkelt val för mig!

Vilken teknisk profil läste du?

Jag läste Digitala System.

Vilket avslut valde du och hur kom det sig att du valde just detta?

Jag valde avslutet Innovation och Strategisk Affärsutveckling, av flera anledningar. Under de första åren insåg jag att jag tyckte mer om de kvalitativt lagda kurserna än de som hade mer kvantitativt innehåll, därav ville jag läsa ett avslut med kvalitativt fokus. Jag hade dessutom fått intresse för företagsstrategi genom mitt engagemang i I-sektionen. Det som dock avgjorde det var vad jag hört från tidigare års studenter som läste strategi-avslutet, de pratade väldigt gott om lärarna på det avslutet och framhävde även att det är mycket slit och höga förväntningar, men stor utdelning. Jag älskar utmaningar och att slita lite extra för att lära mig mer så jag bestämde
mig för att läsa strategi.

Vad lär du dig framför allt med just detta avslut?

Den främsta och mest användbara färdigheten jag har lärt mig genom avslutet är att genomföra ett gediget och välgrundat analysarbete som resulterar i konkret utvecklings- och innovationsstrategi. Genom att både djupdyka i nyligen publicerad akademi kring innovations- och entreprenörsområdet samt även göra ett spännande, skarpt case åt ett företag blir man väl bekant med både den praktiska och teoretiska sidan av innovationsarbete. Det akademiska fokuset i avslutet gör även att man är extra förberedd inför exjobbet.

Vart skrev du Ex-jobb och vad skrev du om?

Jag skrev exjobb i samarbete med managementkonsultbolaget Propia AB, och jag och min exjobbspartner Sandy tog fram ett strategiskt ramverk som ska hjälpa företag att utvärdera sin digitala mognad, samt hjälpa dem att ta rätt steg för att öka sin digitala mognad. I korta drag ska vårt ramverk hjälpa företag att anpassa sig till ett alltmer digitaliserat affärsklimat.

Vart ser du dig om 10 år och vilket är ditt ”drömjobb”?

Om 10 år jobbar jag i en organisation med stark anknytning till IT och/eller Tech, där jag har stort eget ansvar, gärna både ekonomi- och personalansvar. En vanlig jobbdag om 10 år är dynamisk och innehåller inslag av många olika arbetsuppgifter, jag hoppas att jag får lägga mycket tid på relationsbyggande, personlig utveckling, och ledarskap. Jag hoppas även att mitt arbete direkt eller indirekt bidrar till ett bättre samhälle!

4 snabba

a. Spontan eller eftertänksam
b. Matematik och teknik eller ekonomi
c. Optimist eller pessimist
d. Introvert eller extrovert