Den här sidan är till dig som snart börjar studera

Snart är det dags! Dags att ta sig an universitetslivet! Det brukar medföra en hel del frågetecken och kanske till och med lite stress kring allt som “bör” göras innan studiestart. Den här sidan är till för just dig och för att du ska känna dig lugn och trygg innan det är dags för studiestart!

Under rådande omständigheter kommer årets Nolleperiod att se lite annorlunda ut. Vi  i sektionen kommer att göra vårt bästa för att du ska få en så rolig studiestart som möjligt. För dig som är antagen till Industriell ekonomi hittar du ditt schema för Nolleperioden HÄR och för dig som är antagen till Öppen ingång hittar ditt schema HÄRDe kommer att uppdateras allt eftersom med fler evenemang som sektionen kommer att anordna. Alla våra evenemang kommer att publiceras på vår Facebook-sida, gå in och gilla den för att inte missa något!

För att hitta mer information om hur din första tid på ditt program kommer att se ut samt vad du behöver göra innan studiestarten kan du som är antagen till Industriell ekonomi kolla HÄR och du som är antagen till Öppen ingång kan kolla HÄR.

 

 

Boende

Som blivande student har du säkert tusen olika frågor. Många av dessa rör säkert din blivande bostad och hur det är att bo i Luleå som studentstad. Behöver jag bo på gatan, finns det tillräckligt med bostäder och vilka områden är mest populära?

De flesta studenter bor på campusområdet Porsön, med högst 10 minuter till skolan. Bostäderna är i princip uppdelade i två delar, en på vardera sida om universitetsområdet. Det finns gott om studentlägenheter, även om det på senare år med ökat intag blivit mer begränsat. Under 2016 byggdes ett område kallat Laboratorievägen precis i anslutning till campusområdet, vilket skapade betydligt bättre förutsättningar för att hitta en bostad.

Om du planerar att börja studera i Luleå gör du rätt i att så snabbt som möjligt ställa dig i bostadskö. Men glöm inte, studenter hjälper andra studenter. Hinner du inte få tag i ett boende innan Nolle-p, tveka inte att höra av dig till någon av dina Phösare som du får kontaktuppgifter till via post när du blivit antagen så kommer du garanterat få plats på någon soffa eller liknande under de första veckorna.

Studentbostadsservice förmedlar framförallt ettor upp till fyror, egen som delad lägenhet. Det är fastighetsföretaget Lindbäcks som sköter driften av dessa bostäder. Området ligger beläget i samma område som Lulebo har en del av sina studentlägenheter på Porsön, med promenadavstånd till och från universitetsområdet. Kontrakten tillämpar 10-månaders hyra, vilket innebär att du inte behöver tänka på att betala hyra under sommaren. Tänk på att din bostadsansökan måste förnyas varje år för att du fortfarande ska finnas i kön.

Studentbostadsservice erbjuder också en andrahandsförmedling, vilket innebär att du kan ha turen på din sida att få en lägenhet även om du inte stått flera år i kö.

Hemsida

Bostadluleå, tidigare Lulebo, har ett brett och varierat utbud av lägenheter. Via denna förmedling kan man finna såväl vanliga- som studentlägenheter i olika storlekar och kombinationer. Studentlägenheterna ligger placerade i tre områden, Björkskatan, Hertsön och Porsön. Porsön tillhör det område som har kortast avstånd till och från universitetsområdet, men även de övriga områdena ligger inom ett rimligt avstånd från campus. Hos Bostadluleå räknas din kötid från det datum du registrerade dig och det kan vara bra att veta att de tillämpar 10-månaders hyra på sina studentlägenheter.

Dessa har en årlig kostnad på 250 kr för att stå kvar i kön. Men, är du i behov av lägenhet är det värt att betala denna summa.

Mer information och registrering

Kika in bostäder.

Hemsida

Här kan du ha turen att finna en lägenhet som någon hyr ut i andrahand!

Gå med i grupper så som “Ge tak åt en student @ LTU” och “Nya studenter LTU”. Där hittar du många som hyr ut sina lägenheter i andra hand på grund av utlandsstudier och liknande. Men även folk som söker efter nya roomies då de gamla flyttat ut.

Nollningsperioden

Nollningsperioden är en tid som många studenter beskriver som en av de bästa perioderna i livet. Under två veckor får du chansen att umgås, festa, leka och lära känna stora mängder nya människor.

LTU, sektionen för Industriell Ekonomi, teknologkåren och phösarna jobbar mycket för att skapa en så bra start som möjligt för dig och dina nya klasskompisar. Det är startskottet på din resa till att bli fullfjädrad Civilingenjör och du kommer introduceras till en livsstil fylld av engagemang, evenemang, fester, sittningar och nya vänskaper.

Alla aktiviteter är helt frivilliga och den är enbart till för att du ska känna dig trygg till att påbörja denna resa. Om du har några frågor eller funderingar ska du inte tveka på att höra av dig till dina blivande phösare som under sommaren skickar ut ett välkomstbrev till dig som blivande student.

Eira Hansson

”Innan jag flög till Luleå var jag inställd på att flyga hem efter två dagar. Efter två dagar på Nolle-p var jag mer än beredd att stanna i 5 år!”

Utlandsstudier

Att lägga en eller två terminer av sin utbildning utomlands är en oerhört lärorik upplevelse. Som utbytesstudent ges du möjligheten att möta ett nytt land och en ny kultur samt förbättra dina språkkunskaper. De meriterande erfarenheter som ett utbyte medför är inte bara kopplade till dina framtida ansökningar ut i näringslivet, utan även till din personliga utveckling

Studenterna vid Luleå tekniska universitet har mycket goda möjligheter att studera utomlands, och studenter på industriell ekonomi är de som är bäst på att utnyttja denna fantastiska möjlighet! Rekommenderat är att förlägga sin utlandsvistelse under höstterminen i trean, då två av kurserna är valbara under denna period, vilket gör det enklare att hitta kurser som är möjliga att tillgodoräkna.

LTU har samarbeten med flera olika universitet i såväl. Europa, Asien, Australien och Amerika. Världen är öppen för dig!

Läs mer på LTUs sida angående dessa samarbeten

Ordlista

Låt oss reda ut ett antal ord så du slipper fundera på vad de innebär när du hör dessa. Men tveka inte heller att höra av dig om du inte förstår!

Slemmis

Studenternas bästa Ica. Det är beläget i anslutning till Campus och som studen orkar man inte alltid ta sig längre än ett par hundra meter en bakisdag. Om du aldrig får höra stories om namnet, tveka inte att fråga någon gammal student.

Porsöbubblan

Universitet ligger i ett område som heter Porsön. Det sägs att studenter bara tar sig därifrån för att besöka systembolaget eller apoteket, därav fast i denna bubbla.

Broadies

Porsöns bästa pizzeria – Ja, de har utkörning, men ring tidigt en bakisdag, bilen går varm dessa dagar.

Nätverka

Det här är ett ord du kommer höra MÅNGA gånger under din studietid och kanske till och med bli lite trött på. Många menar att kontakter är den enklaste vägen till jobb och att nätverka är den bästa möjligheten till att skapa dessa kontakter.

Kår

Som student på I-programmet  eller Öppen Ingång tillhör du Teknologkåren. Kåren jobbar framför allt utifrån tre huvudpelare, utbildning, studentliv och arbetsmarknad. Målet är att de vill skapa en så bra tid som möjligt för alla studenter på LTU utifrån dessa. Som kårmedlem får man ta del av både aktiviteter och andra förmåner såsom rabatter och liknande.

Sektion

Som student på I-programmet  eller Öppen Ingång tillhör du sektionen för Industriell Ekonomi. Sektionen jobbar för att studenterna på just detta program ska få en så bra studietid som möjligt.

Tentakaffe

Viktigt att hålla koll på! Under tentaperioderna bjuder kåren på gratis kaffe till alla sina medlemmar. Dricker du inte kaffe, finns det också te. Men, med stor sannolikhet kommer du förr eller senre upptäcka det svarta guldet.

Läsperiod (LP)

En läsperiod innefattar en halv termin, cirka två kurser eller 15 högskolepoäng (hp). Läsperioder avslutas ofta med en eller två tentor, du ska ta dig igenom ungefär 20 sådana under din tid som student, vilket innebär att du förhoppningsvis klarat av 300 hp efter 5 år på I.

Kugga

Att kugga en tenta är inget att rekommendera, men de allra flesta har någon gång testat på detta fenomen – vissa testar det ungefär varje läsperiod. Det finns ett känt uttryck som säger “Det finns omtentor men inga omfester”, med detta sagt får du helt enkelt lägga upp din egen strategi för hur du ska förhålla dig till just omtentor!

Idesix

Sektionens sexmästeri, de som anordnar fester och sittningar för framför allt I-programmet, men även andra program på skolan.