Funderar du på att söka industriell ekonomi?

Det tycker vi du gör rätt i! Industriell ekonomi har varit Sveriges populäraste tekniska utbildning i ett par år nu, och det finns goda skäl till det. Kombinationen mellan hårda och mjuka ämnen samt det härliga driv och engagemang som återfinns hos I-studenter gör att detta sannolikt kommer hålla i sig i många år till.

Vi har satt ihop den här sidan för att underlätta för dig i ditt val, eller hjälpa till med förberedelserna inför flytten upp. Kika runt på sidan för att hitta mer information om utbildningen, studentlivet, möjligheter efter utbildning och allt vad som kan tänkas intressera dig. Tveka inte heller att höra av dig till info@i-sektionen.se om du har några frågor eller funderingar kring vad som väntar dig som funderar på att läsa till Civilingenjör inom industriell ekonomi i Luleå.

Studerande

Vad händer om jag kuggar en tenta?

Att kugga en tenta har de allra flesta studenterna gjort någon gång under sin studietid. Det finns många tillfällen att skriva tentan igen och du bestämmer själv när du vill göra om den, förslagsvis så snabbt som möjligt för att kunna dra nytta av det du redan pluggat på. För att få fortsätta bibehålla CSN måste du ha klarat minst 45 högskolepoäng per läsår (du läser totalt 60 hp per läsår och kan alltså maximalt ha två släpande kurser).

Finns det möjlighet att studera en termin utomlands?

Att studera utomlands finns det stora möjligheter till via LTU och det är många som väljer att göra det. Höstterminen i trean är väl anpassad för att åka iväg, då man har två valbara kurser under denna period, vilket underlättar för att hitta passande kurser som sedan går att tillgodoräkna. Läs mer om vart du kan studera och hur du går tillväga via denna länk https://www.ltu.se/student/Planera/Utlandsstudier

Vad kan jag jobba med efter examen inom Industriell Ekonomi?

Med en examen inom Industriell Ekonomi har du stora möjligheter att anpassa ditt yrkesliv efter det du tycker är intressant. Många alumner startar sin karriär som Managementkonsult, projektledare, trainee på något intressant företag, produktplanerare, egenföretagare och andra liknande roller.

Vart ligger universitetet i förhållande till centrum?

Universitetet är beläget ungefär 4 km från Luleå centrum. Det mesta finns tillgängligt ute på campusområdet, Porsön, men det går också bra kollektiva förbindelser mellan undiversitet och staden.

Vad har man för lov under året?

Här är en annan sak som skiljer sig från gymnasiet – du har inga direkta lov mer än sommarlovet. Du läser fyra läsperioder per år och ofta hinner du bara avsluta föregående läsperiod och ta helg innan det är dags att påbörja nästa. I och med att universitetsstudierna innefattar mycket självständigt arbete kan du däremot lägga upp det strategiskt så du har lite mer ledigt under vissa perioder. Kring jul och nyår har du ofta några veckor fritt från föreläsningar och planerar du väl kan du därför ta ledigt då, men ha i åtanke att tentorna ligger strax därefter. Likaså påsken brukar bjuda på några extra dagars ledighet, framför allt om det sammanfaller med tenta-p.

Vad innebär det att engagera sig?

Engagemang är något som många starkt kopplar till sin studietid. Att vara engagerad skapar inte bara bra förutsättningar för dig senare i arbetslivet, utan det ger otroligt många nya lärdomar och gör det enklare att lära känna nya människor.

Varje termin arrangeras den så kallade I-konferensen där I-styrelserna från “The big five”, Chalmers, KTH, Lund, Linköping och Luleå, träffas för att dela med sig av sina erfarenheter och lärdomar från sin tid som sittande styrelse. MEN, om du väljer att engagera dig, gör då något du tycker är kul och brinner för!

Kan man "plussa" en tenta?

Att plussa en tenta innebär att man skriver den igen i syfte att få bättre betyg än tidigare. Det räknas som plussning om man tidigare tjänat minst en trea i betyg. Du har möjlighet att plussa en tenta i de fall då examination sker genom skriftlig tentamen och då denna utgör majoriteten av kursen. Plussning kan endast ske en gång per kurs och senast ett år efter att du tidigare fått den godkänd. Skulle du få ett lägre betyg eller bli underkänd, räknas det tidigare resultatet. Om det däremot förekommer deltentor i kursen måste du tentera alla delar samtidigt för att plussa.

För plussa krävs anmälan via Studenttorget.

Nybliven student

Varför industriell ekonomi i Luleå?

Studenter som läst industriell ekonomi i Luleå har ett gott rykte och ses ofta som starka, självständiga individer. Industriella ekonomer är generellt mycket eftertraktade tack vare den breda kunskapsbas fullfjädrade I-ingenjörer besitter och det stora behov som finns ute i näringslivet. Är du dessutom intresserad av att leva i en stad där många vill engagera sig i studentlivet och en stad som erbjuder riktig vinter, då är Luleå definitivt något för dig.

Hur skiljer sig studierna på universitetet med hur studierna under gymnasietiden var?

Det är ett betydligt högre tempo, men du kommer också märka att de personer du studerar med är betydligt mer engagerade och motiverade till att skapa bra resultat. Dessutom är ni med stor sannolikhet relativt likasinnade och kan därför dra stor nytta av varandra. På universitet är prov=tentor samlade till fyra tillfällen per år och du läser oftast inte mer än två kurser åt gången. En annan skillnad som brukar vara påtaglig är ansvar – du bestämmer hur du lägger upp dina studier.

Hur fungerar nollningen? Måste jag vara med på den?

Nollningsperioden är helt frivillig, men det är också något som många ser som två av de roligaste veckorna man någonsin kommer uppleva. Det är också en bra period att lära känna nya människor och lära sig mer om studierna och vad studentlivet har att erbjuda.

Hur får jag tag i boende i Luleå?

Soffa, luftmadrass, garage. Studenter brukar inte vara så kräsna till en början utan det viktiga är att faktiskt ha någonstans att sova. Läs mer under “Blivande student” → “Boende” för att veta vilka som förmedlar bostäder uppe i Luleå.

Hittade du inte svaret på din fråga? Det finns andra att vända sig till…

Studievägledare

Jenny Airijoki

0920 49 20 31

Programansvarig

Johan Frishammar

0920-491407

Kontakta oss

Sektionen för industriell ekonomi